Priča Vernese Smolčić - jana

Pogledaj u dubinu, a zatim dotakni zvijezde…

Budi duboko iznad svih.

Jana je oduvijek bila simbol inspiracije, a njena iskonska čistoća i netaknut izvor na impozantnoj dubini od 800 metara vinuli su je među zvijezde u svijetu voda.

Upravo zato Jana i jest - Duboko iznad svih. Kako bi i sami dotaknuli zvijezde, kako bi zaista bili duboko iznad svih, potrebno je prihvatiti da ništa u životu ne pada s neba. Za one velike stvari, potrebni su predani trud i rad. Potrebno je pogledati prema izvoru, vlastitom srcu, kako bi sve granice nestale, a vrata novih svjetova se otvorila.

Stoga hrabro istražite netaknuto, pronađite inspiraciju u dubini, ali i u jedinstvenoj priči Vernese Smolčić, novom licu Janine kampanje.

Vernesa Smolčić redovita je profesorica na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i jedna od najpoznatijih hrvatskih astrofizičarki sa zavidnom znanstvenom reputacijom i izvan naših granica.

Ova osebujna mlada dama inspirativnim je intervjuom podijelila s nama komadić svoje jedinstvene svakodnevice i života općenito i ujedno nam pokazala zašto uistinu zaslužuje biti novo lice kampanje Duboko iznad svih!

POGLEDAJ VIDEO INTERVIEW

Kako se rodila ljubav prema astrofizici?
Ključni je trenutak moje karijere bila zapravo izrada diplomske radnje koju sam izrađivala s profesorom koji je u tada bio u Americi. I to je bio moj prvi dodir s pravom znanošću. S tim sam počela otprilike na 3. godini fakulteta, dakle dosta prije završetka studija, i nisam uopće znala što očekivati. U tom sam trenutku pomislila „pa moram vidjeti kakav je znanstveni rad“ i istražiti kako uistinu izgleda posao astrofizičara. Nisam znala ništa o programiranju, nisam tada znala previše o astrofizici… Došla sam izrađivati taj rad i jednostavno sam se tijekom prvog tjedna toliko zaljubila u taj posao da je sve ostalo moralo biti kako je bilo.
Dječji snovi?
Hm, da budem kaskaderka. Bavila sam se skijanjem na vodi, imala sam tetka koji je nabavio skije i gliser. Ljetovali smo u Turnju pokraj Biograda i to su bila najljepša razdoblja mog djetinjstva… Tetak mi je nabavio skije za vodu i krenula sam skijati na vodi. Onda mi je u jednom trenutku nabavio dječju bocu za ronjenje, stavio je na moja leđa i onako slatko stajao u plićaku pored mene dok sam ronila. Mislim da je to razvilo u meni želju da se bavim takvim malo ekstremnijim sportovima i da postanem kaskaderka.
Kako se nosiš sa svakodnevnim izazovima ili strahovima?
Što bolje mogu! Ima neki efekt u tome da kad ima previše izazova uopće ne stigneš razmišljati o njihovim negativnim posljedicama. Na primjer, kad sam tek dobila svoj veliki EU projekt vrijedan 1,5 milijuna eura u Hrvatskoj, a pri tom ovdje grana astrofizike kojom se bavim nije uopće razvijena, počela sam osjećati strah vezan uz pronalazak snažne istraživačke grupe mladih znanstvenika… Kako da uopće dođu u Hrvatsku koja nije poznata po tom području? Nekako sam bila primorana početi rješavati probleme i tako se sve zahuktalo. Jedan problem pa ga riješiš, potom drugi problem pa ga riješiš… I jednostavno nisam imala vremena razmišljati o strahovima. Tako da… Mislim da je to odgovor na pitanje: jednostavno se „zalaufam“ u rješavanje problema i to je to.
Idealna radna atmosfera?
Prijateljska, definitivno! Hmm, kreativna i prividno sa što manje pritisaka jer mislim da se općenito iz ljudi, pa i iz mene također, najbolje i najviše može izvući u lijepoj atmosferi. Tako da… Volim raditi u takvim atmosferama i jako se trudim u svojoj grupi održati istu takvu atmosferu… I sa studentima također.
Jesmo li sami u svemiru?
Tko zna! Hmm, ima... Dakle, počet ću sa statističkim argumentom. Samo je u našoj galaksiji milijarda zvijezda. Danas znamo da je zapravo normalan proces da se i planeti oko zvijezde stvaraju kad se zvijezda stvara. Znači da samo u našoj galaksiji postoje milijarde i milijarde planeta. Naša je galaksija tek jedna od mnogih u svemiru, što znači da ima toliko planeta na kojima je mogao nastati život da možda čak i jest negdje nastao život. S druge strane, život može biti bakterijski, tako da mislim da kad ljudi pitaju postoji li život u svemiru oni ne misle baš da na nekom drugom planetu nađemo bakterije, nego misle na neku potpuno razvijenu civilizaciju. Ne znam odgovor na to pitanje, ali možemo maštati i odgovoriti kako god želimo.
Što bi se dogodilo da čovjek upadne u crnu rupu?
Razvukao bi se poput špageta zato jer gravitacija, sila gravitacije, ovisi o udaljenosti pa je tako sila gravitacije zapravo različita ako stojite na vrhu, primjerice na Himalajama ili negdje u nekoj depresiji na Zemlji. Također, s obzirom na to da je gravitacija crne rupe toliko jaka, kad bi vas počela uvlačiti, sila privlačenja na vašim stopalima bila bi veća nego ona na glavi, i kad bi ste uopće doživjeli taj trenutak, razvukli biste se poput špageta.
Što bi učinila da je sutra apokalipsa?
Nemam pojma što bih napravila. Vjerojatno ne bih išla u ured taj dan nego bih ostala… I provela dan s najbližima.
Najkompleksniji pojam iz astrofizike?
Može na engleskom? Very long baseline interferometry.
Što te motivira da budeš duboko iznad svih?
Osobni razvoj. To je možda posljedica rada na sebi i čovjekovih pokušaja da svakoga dana bude sve bolji, nauči nešto novo, slijedi svoje snove i pokuša se ne obazirati na neke negativne komentare i negativna iskustva, nego da jednostavno pokuša svakoga dana biti bolji u svakom segmentu svoga života.
Inspirativna poruka koju bi stavila na poleđinu Jane?
Slijedite svoje snove!

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori