Vrt na balkonu? Zašto ne! - jana

Vrt na balkonu? Zašto ne!

Zelena oaza

Vaš balkon, bez obzira na veličinu može prerasti u zelenu oazu punu biljaka koje ćete moći koristiti za hranu i sa sigurnošću tvrditi da organski uzgojene. Pritom ne trebate ulagati u skupu opremu jer vam su za ovakav vrt potrebne plastične boce, zemlja i sjeme ili sadnice odabranih biljaka. Idealne biljke za ovakav uzgoj su razne salate (poput matovilca, rikole), začinsko bilje (peršin, origano), a stvar funkcionira i s ukrasnim i ljekovitim biljkama (lavanda).

Osim što je ovakav vrt koristan i dekorativan, on podržava i ekološku ideju ponovne uporabe (REUSE) kupljenih i iskorištenih proizvoda kojima se smanjuje količina otpada u našem okolišu.

 

Kako izgraditi vertikalni vrt?

Za izgradnju vertikalnog vrta potrebne su vam čiste iskorištene Jana plastične boce (optimalne veličine 1.5 l) koje je potrebno s jedne strane izrezati tako da se otkloni srednji dio boce. U tako pripremljenu bocu valja staviti kvalitetniju zemlju u koju se sije sjeme ili sadi sadnica. Boce pričvrstite na zid jednu ispod druge.

Druga varijanta izgradnje vertikalnog vrta je da bocu prerežete pri vrhu (kod čepa) i tako napravite posudicu u koju možete objesiti na zid i zasaditi viseće biljke.

Da bi biljke pravilno rasle važno ih je dovoljno zalijevati (najbolje ranije ujutro), a neke kulture (poput rikole) ne treba čupati već šišati i one će iznova „tjerati“ nove izdanke.

 

REUSE / RECYCLE / REDUCE

Ponovno upotrijebi, recikliraj i smanji osnovne su ideje modernih gledišta brige o okolišu u kojoj svaki pojedinac ima nezanemarivu ulogu u stvaranju zelenije i održivije budućnosti. Malim odricanjima ili planiranjem možemo smanjiti gomilanje plastike u prirodi koja, zbrinuta na pravi način postaje resurs, a ne problem.

Jeste li znali da pravilnom reciklažom plastičnih boca zapravo osiguravate sirovinu za nastanak novih proizvoda i da su uštede energije pri ovom procesu goleme? Nova Jana rPET  upravo je takva boca – nastala iz 100 % reciklirane plastike, ekološki prihvatljivija i prilagođena vremenu u kojem živimo.

Jana, 100% reciklirana boca
Janina 100% reciklirana boca

 

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori