Koliko vode treba piti ljeti? - jana

Koliko vode treba piti ljeti?

Dehidracija nije šala

Dolaskom ljetnih vrućina tijelo je izloženo dodatnom gubitku tekućine te ukoliko organizmu ne osigurate dovoljan dnevni unos tekućine prijeti mu dehidracija. Dehidracija se kategorizira kao blaga, umjerena i teška te za simptome može imati vrtoglavicu, pospanost, nedostatak koncentracije i umor, a izgubi li se dehidracijom 10 % tjelesne mase (zbog gubitka vode) može biti i fatalna.

Stoga je iznimno važno obratiti pozornost da organizmu osigurate dovoljno tekućine. Ali koliko je vode potrebno popiti kako bi se sve funkcije u organizmu odvijale neometano?

Potrebe za vodom se mijenjaju ovisno o životnoj dobi, temperaturi i naporu kojem ste izloženi, a ovdje donosimo preporučene količine vode koje su adekvatne kod umjerene aktivnosti i temperature okoline. Podsjećamo, njihovim porastom raste i potreba za vodom!

Bebe

Bebama do šest mjeseci koje su isključivo dojene ne treba dodatna voda jer je majčino mlijeko izvor svih potrebnih hranjivih tvari za pravilan rast i razvoj. Znate li da majčino mlijeko u sebi sadrži gotovo 90 % vode? Uvođenjem krute hrane potrebno je uvesti i prve kapljice vode nakon obroka. Neka voda bude sobne temperature kako biste izbjegli probavne poteškoće.

Djeca od 1 do 3 godine

Za malu djecu u dobi od 1 do 2 godine odgovarajućim ukupnim dnevnim unosom vode uključujući vodu sadržanu u hrani te onu koju popiju smatra se količina od 1.1 do 1.2 l, a za djecu u dobi od 2 do 3 godine oko 1.3 l / dan.  Budući da se zdrave navike stječu od ranoga djetinjstva, poželjno je da već u ovoj dobi djetetu najčešće nudite vodu kao najzdravije piće.

Djeca od 4 do 8 godina

Djeci u ovoj dobi potrebe za ukupnim unosom vode rastu na 1.6 l dnevno.

Djeca od 9 godina

Od devete godine preporuke za dnevni unos vode razlikuju se za djevojčice i dječake. Djevojčicama je potrebno 1.9 l, a dječacima s 2.1 l/dan.

Mladi od 14 godina

Potrebe vode za djecu stariju od četrnaest godina izjednačuju se s potrebama odraslih osoba, kao i osoba starije životne dobi.

Odrasla dob

Preporuka za ukupni dnevni unos vode za žene iznosi 2 l, a za muškarce 2.5 l. Ako izuzmemo otprilike 20 % tog iznosa na vodu koja je sadržana u hrani, ženama je preporučeno popiti oko 1.6 l, a muškarcima oko 2L vode dnevno.

Trudnice i dojilje

Trudnicama je, uz opću preporuku od 8 – 10 čaša vode, potreban dodatan unos od oko 300 ml dnevno, koja je potrebna za povećani volumen krvi, plodnu vodu te cirkulaciju fetusa. Po porodu, za majke je iznimno važno majkama piti dovoljno vode kako bi se i sama osjećala dobro te nadoknadila vodu potrebnu za stvaranje dovoljne količine mlijeka. Stoga je majkama koje doje, potrebno unositi oko 700 ml više vode nego inače.

Najčišća voda

Idealna voda za sve uzraste koja zadovoljava sve uvjete kakvoće i kvalitete je prirodna mineralna voda Jana koja nastaje u najčišćem 800 metara dubokom izvoru. Kvaliteta Jane i međunarodno je priznata jer zadovoljava stroge kriterije i propise za vodu u boci. Originalno zatvorena Jana ne zahtjeva dodatno prokuhavanje što ju čini sjajnim izborom za bebe, djecu, trudnice i dojilje.

 

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori