Kako prepoznati dehidraciju? - jana

Kako prepoznati dehidraciju?

Voda je izvor života

Ljudsko se tijelo u velikom postotku sastoji od vode – čak 60 %. Voda pomaže u obavljanju brojnih vitalno važnih funkcija u organizmu; održava krvotok i izmjenu hranjivih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, izbacuje štetne tvari iz organizma, održava kožu zdravijom pa čak i djeluje na raspoloženje i višu razinu energije. Čovjek može puno dulje opstati bez hrane nego bez vode.

Dehidracija – manjak vode u organizmu

Dehidracija, odnosno manjak tekućine u organizmu odnosi se na nedostatak vode i  elektrolita. Kako biste ostali pravilno hidrirani, važno je tijekom cijeloga dana postupno piti minimalno 8 čaša vode uz napomenu da ljetne vrućine i intenzivniji fizički napori ubrzavaju gubitak vode i stoga je ovu količinu potrebno povećati. Tekućinu u tijelo unosimo pićem (80 %) i hranom (20%), a najzdravije piće je svakako voda.

Mokrenjem, znojenjem, disanjem svakodnevno gubite vodu iz organizma, a da bi se izbjegla dehidracija važno je da više vode unosite nego gubite iz organizma. Neka stanja poput povišene tjelesne temperature ili prečestog mokrenja mogu brže dovesti do dehidracije.

Dehidracija može biti blaga, umjerena i teška i dijagnosticira se postotkom izgubljene ukupne tjelesne tekućine. Već pri gubitku tekućine od 1- 2 % ukupne tjelesne mase se smatra da je osoba u stanju blage dehidracije, dok povećanjem na 5 %, odnosno 10 % dolazi do težih stanja. Teška dehidracija može imati izuzetno opasne, čak fatalne posljedice.

Simptomi blage dehidracije

Ukoliko nemate naviku redovito piti vodu, nije teško doći do ovog stanja. Već je osjećaj žeđi simptom blage dehidracije. Nadalje, sljedeći simptomi mogu također ukazivati na dehidraciju organizma: suha i ljepljiva usta, umor, manjak motivacije i koncentracije, rjeđe mokrenje, urin koji je tamnije boje, suha koža.

Budući da su skloniji dehidraciji djeca, trudnice i starije osobe trebaju posebno paziti da organizmu osiguraju dovoljno vode, osobito u ljetnim danima.

Uz vodu, važno je održavati balans elektrolita u organizmu. Elektroliti su iznimno važne tvari koje su neophodne za funkcioniranje organizma jer su, između ostalog, neophodni za pravilan rad svih stanica, pravilni rad mišića i rad živčanih stanica. Najvažniji elektroliti su natrij, kalcij, magnezij i kalij i u organizam ih unosite vodom i zdravim namirnicama (svježim voćem i povrćem, mlijekom i mliječnim proizvodima, orašastim plodovima). Jači deficit elektrolita je potrebno vratiti u ravnotežu pripravcima po preporuci liječnika ili ljekarnika.

Recept za ljeto bez glavobolje

Da biste imali mirno ljeto bez glavobolja i ostalih simptoma dehidracije, preporučujemo vam da uz sebe uvijek imate praktičnu bocu prirodne mineralne vode Jana koja ima jedinstveni mineralni sastav i optimalnu pH vrijednost.

jana, održivost, iz poštovanja prema prirodi, rpet, reciklirana plastika

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori