Ideje za ljeto – kako uživati, a istovremeno čuvati prirodu - jana

Ideje za ljeto – kako uživati, a istovremeno čuvati prirodu

Ljeto je godišnje koje najbrže podsjeti na čvrstu povezanost čovjeka s prirodom – hodate bosi, spavate na travi, odmarate se na pjeskovitim plažama, ronite plavim bespućima. Možda i upecate koju ribu za ručak pa se u vama probudi onaj iskonski ponos koji je već stoljećima u ljudskim genima. U svakom slučaju, ljeto je idealno vrijeme i da razmislite što činite da biste pomogli u održavanju zelenije prirode. Odvajate li otpad? Kad ste se posljednji put vozili biciklom?

Ako želite poraditi na svojim navikama kojima jače pridonosite zelenoj planeti, a ne znate otkud bi počeli, pročitajte nekoliko ideja koje donosimo.

 

REDUCE ili SMANJITE zagađenje prirode

 • Gasite svjetlo kada nisi u prostoriji i što češće općenito – ljeto je sjajno vrijeme za uživati u solarnim lampicama ili pogledu na svjetlucave krijesnice koje ne vidite u gradovima.
 • Ne puštajte klima uređaje da rade po cijele dane, osobito kada niste u prostoriji. Prostorija se brzo rashladi – dovoljno je upaliti uređaj kada dođete s plaže i nema razloga da radi cijeli dan.
 • Koristite bicikl da obavite što trebate, smanjite vožnju automobilom – osim uštede energije, vožnjom biciklom ćete najbolje upoznati mjesto u kojem ljetujete, a ako ostajete u svome mjestu bit će se ugodnije voziti biciklom nego sjesti u užareno vozilo.
 • Koristite javni prijevoz – manje su gužve u gradovima na kontinentu, iskoristite priliku da se bez gužve dovezete do odredišta i da ne razmišljate o parkiranju.
 • Perite rublje na manjoj temperaturi – s obzirom na ljetne vrućine odjeću je potrebno često prati. Pranjem na manjim temperaturama štedite energiju, a postižete isti željeni efekt – svježe i mirisno rublje.

 

REUSE ili PONOVNO UPOTRIJEBITE

 • Iskoristite papir maksimalno; popis za kupnju ili rezultat u kartanju pišite na stražnjoj strani već upotrijebljenog papira.
 • Darujte električnu opremu koja vam više ne treba, a funkcionalna je. Imate hladnjak viška? Možda treba susjedu za vikendicu.
 • Planirate „raditi reda“ u pretrpanim ormarima? Odjeću i obuću koju više ne želite nositi darujte nekome. Ukoliko nemate nekoga bliskog kome biste darovali odjeću, ona će uvijek biti dobrodošla u humanitarnim udrugama.
 • Uz malo mašte plastične boce mogu biti veoma iskoristive – napravite novu vazu, kanticu za kemijske ili teglice za cvijeće. Varijanta je milijun, a godišnji je dug. Možda pronađete novi hobi i za ostatak godine.

 novi hobi

 

RECYCLE – skupljajte, odvajajte i pravilno odlažite otpad

Nebitno nalazite li se ovo ljeto na pustom otoku, velikim turističkim središtima ili ste ostali kod kuće, jedini pravi način za zbrinjavanje otpada je reciklaža jer se recikliranjem štedi energija i smanjuju štetne emisije. Znate li da se 90 % kućnog otpada može reciklirati?

 • Provjerite gdje se na vašem području nalaze spremnici za reciklažu – u današnje vrijeme ih ima svako naselje. Iskorištene boce Jane obavezno reciklirajte jer su one sirovina za novu Jana rPET bocu (nastalu od 100 % reciklirane plastike).
 • Ne bacajte stare elektroničke uređaje u prirodu! Pokušajte ih popraviti, možda je u njima još života. Ovakav otpad možete odnijeti na lokalno odlagalište otpada ili prodavaču.
 • Razmislite o kompostiranju – ukoliko vam to dopušta prostor u kojem živite (dvorište), složite jednostavni kompostarnik u koji možete odlagati organski otpad (ljuske od krumpira, kore lubenice i slično). Ovaj će se otpad s vremenom pretvoriti u prirodno gnojivo koji možete koristiti u vrtu dok će na odlagalištu (na hrpi bez zraka koji je potreban za razgrađivanje) ovakav otpad ispuštati opasni staklenički plin – metan.

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori