Hidracija u trudnoći - koliko vode trudnica treba piti? - jana

Hidracija u trudnoći – koliko vode trudnica treba piti?

Trudnoća je svakako jedan od najuzbudljivijih i najljepših perioda u životu. Tijelo se mijenja i ima  drugačije potrebe pa je mu je potrebno posvetiti i posebnu pozornost. Jedan od važnih preduvjeta zdrave trudnoće jest stalna i dovoljna hidracija organizma, osobito u vrućim ljetnim mjesecima.

Donosimo odgovore na najvažnija pitanja vezana uz hidraciju u trudnoći.

Što trebam piti?

Najbolje, najkvalitetnije i najzdravije piće koje možete unijeti u organizam jest voda. Voda ne sadrži šećere i boje. Najbolji izbor je prirodna voda balansiranog mineralnog sastava i optimalne pH vrijednosti. Upravo je takva voda Jana jer ima jedinstveni mineralni sastav i iznimnu kristalnu čistoću koju zahvaljuje podzemnom izvoru dubokom 800 metara. Također, u svome sastavu ima optimalan omjer kalcija i magnezija, minerala koji u trudnoći imaju važnu ulogu te je tijekom trudnoće potrebno povećati njihov unos. Magnezij u organizmu sudjeluje u više od 300 procesa.

Koliko trebam piti?

Stručnjaci trudnicama preporučuju optimalni dnevni unos tekućine između 8 i 10 čaša (od 2 dcl) uz napomenu da u slučaju većih tjelesnih napora ili viših temperatura potrebno piti i više. Dakle, s obzirom na sve veće ljetne žege, trudnice trebaju posebno paziti na ravnomjeran i dovoljan unos tekućine.

Kada trebam piti?

Ukratko – cijeli dan po malo. Hidracija ima najbolji učinak kada je postepena i kada vodu pijete po čašu tijekom cijeloga dana. Nemojte čekati da osjetite žeđ jer ona već može biti znak lagane dehidracije. Može se dogoditi da se potreba za tekućinom zamijeni osjećajem gladi zato prije nego posegnete u hladnjak prisjetite se jeste li nedavno popili čašu vode.

Zašto trebam piti vodu?

Osim što se naše tijelo u velikom postotku sastoji od vode, voda ima ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama – otapa i transportira hranjive tvari, regulira tjelesnu temperaturu, eliminira štetne tvari te pomaže u održavanju tjelesne temperature. Dovoljan unos vode može pomoći u smanjivanju i izostanku neugodnih simptoma trudnoće poput konstipacije ili infekcije mokraćnog mjehura. Za razliku od kofeinskih napitaka i zaslađenih sokova koji mogu djelovati dehidrirajuće, voda organizmu osigurava kompletnu i zdravu hidraciju.

Kako kontrolirati koliko sam popila?

Jedan od najboljih načina kojim možete pratiti količinu vode koju unosite jest da pripremite bocu vode (ili nekoliko manjih) koje sadržavaju dnevnu dozu. Osim što ćete u svakome trenutku moći rasporediti tekućinu i kontrolirati unos, boca je praktična jer može biti s vama u svakome trenutku čime izbjegavate mogućnost nedostupnosti.  Ukoliko imate zdravstvenih poteškoća svakako se konzultirajte s vašim liječnikom koji će vam pomoći u određivanju prave doze tekućine.

Pravilna je hidracija nužna u svakom dijelu godine, ali zbog veće mogućnosti dehidracije u ljetno toplo vrijeme važno je posebno pripaziti na optimalan unos tekućine. Osim gore navedenih benefita, dovoljno vode dodatno će štiti vašu kožu od isušivanja (ne zaboravite nanijeti zaštitni faktor i izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana).

Uživajte u ljetu i slatkom iščekivanju!

 

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori