Djeca i ljeto - zaštita od sunca i hidracija - jana

Djeca i ljeto – zaštita od sunca i hidracija

Vrtićke i školske obaveze, treninzi i sportovi, glazbene škole, proslave rođendana… Sve su to kako dječje, tako i roditeljske obaveze tijekom godine. S dolaskom ljeta većina tih aktivnosti prestaje ili se smanjuje i tu će činjenicu mnogi roditelji dočekati s veseljem. Evocirajući svoje uspomene, većina roditelja u ljetnom periodu djecu prepušta slobodnoj igri, maksimalnom opuštanju i druženju bez rasporeda. Međutim, za mirno ljeto djeci je potrebno osigurati dvije važne pretpostavke: maksimalno ih zaštiti od jakog utjecaja sunčevih UV zraka i osigurati pravilnu hidraciju odnosno unos tekućine.

Što svaki roditelj treba znati o UV zračenju

UV oznaka se odnosi na ultraljubičaste zrake koje imaju snažan utjecaj na kožu. UV zračenje dijelimo na tri područja UV – C, UV -B i UV-A zračenje. Ono najopasnije, UV-C zračenje, ne dopire do Zemlje već se apsorbira u gornjoj atmosferi. Dok se UV-B zračenje zadržava na površini i uzrokuje opekline na koži, UV-A zrake prodiru u dublje slojeve kože te su pritom i opasnije. UV-A i UV-B uzrokuju oštećenja na koži (nekada i nevidljiva), a dječja je koža osobito osjetljiva i „sve pamti“. Zato je briga o zaštiti kože vašeg djeteta od rođenja izuzetno važna. Budući da u ljetnim vremenima ni boravak u hladu i oblačnije vrijeme nije potpuna zaštita od opasnih sunčevih zraka (jer oblaci propuštaju UV zrake), djecu je potrebno štiti sredstvima koje osiguravaju zaštitu od obje vrste zračenja (obratite pozornost na to pri odabiru sredstva) te je potrebno birati viši faktor zaštite. Napominjemo, niti jedan proizvod za zaštitu od sunca ne štiti 100 % stoga je potrebno potpuno izbjegavati sunce u najtoplijem dijelu dana.

Zašto je hidracija važna osobito ljeti?

Dovoljan dnevni unos tekućine uvjet je pravilnog funkcioniranja organizma. Već sama činjenica da je voda u organizmu djece zastupljena s više 70 % govori o važnosti pravilne hidracije. Voda pomaže u probavi, transportu hranjivih tvari, regulaciji tjelesne temperature i u mnogim drugim životno važnim funkcijama. Vodu svakodnevno gubimo znojenjem, mokrenjem i disanjem. Ljetno, vruće vrijeme dodatno će povećati potrebu za unosom tekućine te, budući da su u odnosu na odrasle osobe sklonija dehidraciji, posebnu i dodatnu pozornost treba posvetiti djeci. Pojam dehidracija se odnosi na gubitak već 1 % tjelesne mase i može biti blaga, umjerena i teška. Prvi znakovi blage dehidracije su žeđ kojom organizam signalizira potrebu za tekućinom, promjena boje mokraće (postaje tamnija) te rjeđe mokrenje.

Djeca brže gube tekućinu

Jeste li znali da djeca u odnosu na odrasle osobe imaju veću površinu kože? Upravo je ova činjenica jedan od razloga zašto djeca putem znojenja brže gube tekućinu. Također, imaju brži metabolizam dakle trebaju češće jesti i piti. Djeca mogu zaboraviti na žeđ i zato je važno da ih se podsjeća da piju te da tako usput stvaraju zdravu životnu naviku. Kako bi se izbjegla dehidracija, odnosno gubitak tekućine djeci je bitno djeci redovito nuditi vodu, a preporuka je da dnevna količina unosa bude oko 100 ml po kilogramu tjelesne mase (što je oko litra tekućine na 10 kg težine). Što su djeca fizički aktivnije i kako temperature rastu, raste i potreba za povećanim unosom vode.

Izbor broj jedan – voda!

Voda, kao najzdravije piće svakako treba piti prvi izbor kada su u pitanju djeca, a prirodna mineralna voda Jana ima karakteristike koje ju čine idealnim izborom za vas i za vaše dijete: potpuno je prirodna i besprijekorno čista (što potvrđuju stalne kontrole renomiranih svjetskih laboratorija), nastaje u netaknutom podzemnom izvoru koji čuva iskonsku čistoću, ima jedinstveni mineralni sastav u kojem se posebno ističe balans kalcija i magnezija, nije ju potrebno prokuhavati jer zadovoljava sve higijenske standarde.

Obavezna ljetna oprema

Ljeto je vrijeme odmora, iskoristite ga za druženje s klincima i uživajte u potpunosti, a neka vam jedini zadatak bude torbu za plažu opremiti obaveznom ljetnom opremom: sredstvom za sunčanje, bočicom Jana vode i igračkama za pijesak.

 

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori