5 koraka koje svaki dan možeš napraviti za zeleniji planet - jana

5 koraka koje svaki dan možeš napraviti za zeleniji planet

Neka vas vodi filozofija – uštedi (REDUCE) / recikliraj (RECYCLE) / ponovno upotrijebi (REUSE)

Pitanje održivosti više nije samo pitanje zakona, propisa ili odredbi velikih zajednica – ovo je pitanje postalo važno pri donošenju svakodnevnih odluka kojima i pojedinci svojim odgovornim ponašanjem mogu pridonijeti stvaranju bolje budućnosti za sve nas.

Ušteda energije, smanjenje otpada, zaštita prirodnih resursa neke su od tema o kojima treba razgovarati i već od najranije dobi stvarati dobre navike. Saznajte koje konkretne korake možete uvesti već danas!

  1. Zaboravite na plastične vrećice

BENEFIT ZA PRIRODU:

Plastična vrećica se u prosjeku koristi 12 minuta, a treba 1000 godina da se u prirodi razgradi! Pri odlasku u kupovinu pripremite višekratne vrećice i prestanite biti prosječan građanin koji godišnje troši 1000 plastičnih vrećica.

BENEFIT ZA VAS:

Nema panike na blagajni, nema kasnijeg zbrinjavanja plastičnih vrećica, a ostvarujete i financijske uštede.

 

  1. Štedite energiju i resurse u svome domu

BENEFIT ZA PRIRODU:

Nema razloga da svi kućanski aparati rade cijelo vrijeme. Ne gledate TV? Ugasite ga! Niste u stanu? Ne palite klimu. Nema razloga da ispisujete svaki mail – neka ostane u elektroničkom obliku – tamo može biti vječno i manja je šansa da ga izgubite. Štedite vrijedne energente koji nisu beskonačni. Evo i statistika – za jednu tonu uredskog papira potrebno je preraditi 24 stabla.

BENEFIT ZA VAS:

Štedite na računima za energente, papir, pisače…

 

  1. Manje automobila – više hodanja i bicikliranja

BENEFIT ZA PRIRODU:

Rjeđom uporabom automobila smanjujete količinu ispušnih plinova koji imaju veliki negativni učinak i zato ako nije nužno – ne idite automobilom.

BENEFIT ZA VAS:

Hodanjem i bicikliranjem učinit ćete nešto dobro za svoj cjelokupni organizam – kardiovaskularni, lokomotorni sustav, ali i za psihičko zdravlje. Ukoliko morate na posao automobilom, pronađite kolegu koji živi blizu i izmjenjujte se u vožnji – osim što smanjujete količinu ispušnih plinova, s kolegom možete razmijeniti iskustva ili u automobilu odraditi jutarnji kolegij.

 

  1. Reciklirajte
Jana, 100% reciklirana boca
Janina 100% reciklirana boca

BENEFIT ZA PRIRODU:

Recikliranjem se smanjuje količina otpada u prirodi te se modernim tehnologijama recikliranja, primjerice stvaranjem rPET boca drastično smanjuje količina potrebne energije. Pri nastanku rPET boca od 100 % reciklirane plastike koristi se do 75 % manje energije u odnosu na stvaranje posve nove boce. Nova boca prirodne mineralne vode Jana nastala je od 100 % reciklirane plastike i pritom je gramatura plastike u novoj boci manja. Proizvodnjom ovakve boce Jana poziva potrošače da redovito recikliraju i tako zajednički smanjuju opticaj plastike u prirodi.

BENEFIT ZA VAS:

Više od 90 % kućnog otpada je moguće reciklirati. Ponovnom uporabom predmeta ostvarit ćete financijske uštede i ono najvažnije: ostaviti čistu prirodu kao vaše nasljeđe.

 

Uvedite ove korake u svakodnevicu i čuvajmo naš planet zajedno!

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori