jana

U bilo kojoj dobi

Jana doprinosi ukupnom dnevnom unosu tekućine, potrebnom za optimalno funkcioniranje organizma u svakoj životnoj dobi. Zbog svoje besprijekorne čistoće, Jana je siguran izbor čak i za najmlađe.

U bilo kojoj dobi

Trudnice

Pravilan unos tekućine bitno utječe na stanje organizma. U trudnoći je iznimno važan i za majku i za dijete. Osim što voda pomaže u regulaciji različitih fizičkih promjena u organizmu, ona može ublažiti mnoge tegobe u trudnoći.

Uz opću preporuku od 8 – 10 čaša vode, potreban je dodatan unos od oko 300 ml dnevno. Za vrijeme trudnoće, voda je neophodna za povećani volumen krvi, plodnu vodu, te cirkulaciju fetusa.

Bebe i dojilje

Bebama do šest mjeseci koje su isključivo dojene, u prehrani nije potrebna dodatna voda. Dijete iz majčinog mlijeka dobiva potrebne hranjive tvari i oko 100-190 mL vode po kilogramu tjelesne mase dnevno.

No, zato je iznimno važno da majka pije dovoljno vode kako bi se i sama osjećala dobro te nadoknadila vodu potrebnu za stvaranje dovoljne količine mlijeka. Stoga bi majke koje doje trebale unositi oko 700 ml više vode nego inače.

Djeca

Za malu djecu u dobi od 1 do 2 godine, odgovarajući ukupni dnevni unos vode je između 1.1 i 1.2 l. Za djecu u dobi od 2 do 3 godine preporučeni unos raste na 1.3 l/dan. Ova količina uključuje vodu koja se nalazi u hrani te onu koju popiju.

Jana zadovoljava stroge kriterije i propise za flaširanu vodu. Originalno zatvorenu Janu, za uobičajenu primjenu, ne treba dodatno prokuhavati. Zdrave navike se stječu od ranog djetinjstva. Pijenje dovoljne količine vode jedna je od onih koja zaista čini razliku u kvaliteti prehrane i zdravlja u kasnijoj životnoj dobi.

Za djecu od 4 do 8 godina, potrebe za ukupnim unosom vode rastu na 1.6 l dnevno.

Od devete godine starosti preporuke se razlikuju za djevojčice, kojima je potrebno 1.9 l, te   dječake s 2.1 l/dan.

Odrasli

Otprilike od četrnaeste godine života, naše potrebe za vodom izjednačuju se s onima odraslih osoba. Tako preporuka za ukupni dnevni unos vode za žene iznosi 2l, a za muškarce 2.5l. Otprilike 20% tog iznosa nalazi se u hrani, što znači da se ženama preporuča popiti oko 1.6l, a muškarcima oko 2L vode dnevno.

Starije osobe

Starijim osobama preporučene su iste vrijednosti kao i za odrasle, iako su njihove potrebe za unosom energije manje. Starenjem se smanjuje radna sposobnost bubrega, ali i osjećaj žeđi. Stoga su starije osobe u povećanom riziku preniskog unosa vode, što se može negativno odraziti na njihove kognitivne sposobnosti i motoričke funkcije.

Ukupan unos vode – Europska agencija za sigurnost hrane*

*EFSA Journal 2010; 8(3):1459

Navedene količine dovoljne su kod umjerene aktivnosti i temperature okoline, dok se njihovim porastom povećavaju i potrebe za vodom. Voda je, uz važan doprinos u odvijanju tjelesnih i kognitivnih funkcija, neophodna i u održavanju normalne termoregulacije organizma, na što su djeca i starije osobe posebno osjetljivi.

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori