jana

Cijele godine

Jana svojom izvornom čistoćom i ravnotežom mineralnog sastava zadovoljava potrebu tvog organizma za vodom. U Jani ćeš jednako uživati u vrelim ljetnim i hladnim zimskim danima.

Cijele godine

Proljeće

Nakon zime, ulazimo u proljeće i njegove duže dane s puno više sunca te velikim rasponom temperatura.

Ovo je godišnje doba kad se lako može dogoditi da znakove umora, niske razine energije, glavobolje i poteškoće u koncentraciji ne povežemo s činjenicom da smo zaboravili popiti dovoljno vode.

Proljetni umor je termin koji je većini ljudi dobro poznat. Poržima nas osjećaj da se naše tijelo ne može prilagoditi novom godišnjem dobu s dužim danima, više sunca i višim temperaturama. Ovo je vrijeme kad pravilnom hidracijom možemo zadovoljiti potrebe organizma kako bi se sve tjelesne funkcije odvijale normalno. To će se pozitivno odraziti na naše kognitivne sposobnosti, kao i na raspoloženje.

Ljeto

Ljeto je godišnje doba koje, suočeni s vrućinama i intenzivnim osjećajem žeđi, najčešće automatski povezujemo s potrebnim unosom vode.

Gubitak vode znojenjem u mirovanju i umjerenoj temperaturi okoline je malen, međutim povećanjem temperature za vrijeme ljetnih vrućina on postaje vrlo izražen, posebice ako je povezan s tjelesnom aktivnošću. Vanjska temperatura, intenzitet strujanja i vlažnost zraka, izloženost suncu i količina odjeće značajno utječu na gubitak tjelesne tekućine.

Bez odgovarajuće nadoknade vode, dolazi do smanjenja tjelesnih i kognitivnih sposobnosti, kao i poremećaja kod održavanja normalne tjelesne temperature.

Dobro je već od ustajanja započeti s hidracijom i tijekom dana svakako popiti 8 -10 čaša vode (200 ml). Dodatne potrebe za vodom kod boravka na otvorenom i u vanjskim aktivnostima pokušaj planirati unaprijed, te sa sobom ponesi bočicu vode kako bi ti uvijek bila pri ruci.

Jesen

Nakon vrućeg ljeta, stižu jesenski dani koju mogu i dalje biti iznimno topli, ali s većim rasponom temperatura tijekom dana. Dolaskom hladnijeg vremena započinjemo grijati prostorije, u kojima provodimo veliki dio dana, što pospješuje dehidraciju.

Važno je znati da organizam i dalje ima iste zahtjeve za vodom, iako ne osjećamo žeđ kao za vrućih dana.

Stoga je pravilna hidracija uvijek aktualna jesenska tema o kojoj treba voditi računa.

Nagli skok u broju obveza nakon godišnjih odmora i ljetnih raspusta vrlo često je iznimno intenzivno i zahtjevno razdoblje. Povećane radne obveze i aktivnosti podižu razinu  stresa i mogu se odraziti nepovoljno na naš imunološki sustav. Voda je medij u kojem se odvijaju biokemijske reakcije u našem tijelu, pa je odgovarajuća hidracija sastavni dio općeg zdravstvenog stanja.

Zima

Provođenje vremena u zagrijanim prostorijama i toploj odjeći, također dovodi do povećanih gubitaka vode. Uz to, osjećaj žeđi na niskim temperaturama nije toliko izražen kao za vrijeme toplog ili vrućeg vremena, pa na nju vrlo često zaboravljamo kad su u pitanju zimske aktivnosti.

Vrijeme provedeno na skijanju, sanjkanju, snowboardanju ili napornijem čišćenju snijega, uz potrošnju energije trošiti će i tjelesnu vodu, koju je potrebno nadoknaditi.

U usporedbi s vrućinama, kod aktivnosti u zimskim uvjetima manje se znojimo, ali je gubitak disanjem i mokrenjem značajan. Stoga će se i prilikom odlaska na višesatne snježne aktivnosti, Jana pokazati iznimno korisnom saveznicom.

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori