Uz ideje za recikliranje boca ljetovanje s djecom može biti još zabavnije - jana

Uz ideje za recikliranje boca ljetovanje s djecom može biti još zabavnije

Važne životne navike djeca usvajaju već u najranijem djetinjstvu, a ideja očuvanja prirode i što odgovornijeg ponašanja prema prirodnim resursima jedna je od važnijih poruka koje trebaju usvojiti. U odnosu na   užurbane dane tijekom školske godine, ljetni praznici donose prostora za dodatnu igru i vrijeme koje možete provesti s djecom. Zašto ne biste odvojili malo vremena i na važnu temu recikliranja i djeci dodatno usadili kvalitetne navike?

Djeca najbolje uče kroz igru i zabavne aktivnosti. Zato smo pripremili nekoliko zabavnih ideja o recikliranju odnosno, ponovnoj uporabi plastičnih boca Jana kojima ćete uz malo mašte i zajedničke igre udahnuti novi život i stvoriti simpatične morske suvenire.

 

  1. Hranilica za ptičice

ideje, hobi

Male ptice uvijek su zahvalne kada im osigurate nešto za pojesti, a djeci je zabavno promatrati ih kako dolijeću u dvorište. Složite vlastitu hranilicu za ptičice i razveselite i njih i djecu!

Od pribora vam je potrebno: jedna iskorištena Jana boca, jedna ili dvije drvene kuhače (ovisno o veličini boce koju odaberete), škare, malo špage i sjeme, odnosno hrana za ptice.

Postupak: plastičnu bocu škarama probušite dvije rupe tako da tanji dio kuhače može proći kroz njih (kuhača ide okomito na bocu). Važno je da je rupa nešto veća od promjera kuhače. Bocu napunite sjemenjem (podsjećamo, sjemenje je puno bolja opcija za hraniti ptice od kruha koji šteti njihovom probavnom sustavu!) te špagom zavežite vrh boce tako da ju možete objesiti na drvo. Sjemenje će samo upadati u žlicu kuhače i tako postepeno dugi period ptičicama osigurati hranu. Ukoliko želite, bocu možete dodatno ukrasiti bojama.

 

Kasica prasica

Ideja štednje je plemenita ideja. A kada još i sami izradite kasicu prasicu i pritom provedete vrijeme s djetetom u igri i razgovoru, priča je kompletna. Ne zaboravite ubaciti prvi novčić kad dovršite kasicu i s djetetom se dogovorite za što i kako štede. To će ih dodatno motivirati.

Od pribora vam je potrebno: jedna iskorištena Jana boca, škare,  ljepilo, karton, dva dodatna čepa s plastičnih Jana boca, tempere i kist te sprej u boji.

Postupak: bocu prerežite na tri dijela – srednji možete baciti u žuti spremnik za recikliranje, a koristit ćemo prednji i stražnji. Na prednjem dijelu izrežite otvor za kovanice. Donji dio boce ugurajte u prednji i dobili ste tijelo. Dodatni čepovi glumit će noge pa ih ljepilom pričvrstite na donji dio kasice. Od kartona izrežite uši i oči pa ih pričvrstite na tijelo. Kasicu obojite prema želji sprejom u boji.

 

Stalak za cvijeće u obliku zečića

Kad njega ubacite lavandu ili neko drugo primorsko bilje dobit ćete ukras koji neće proći nezamijećeno.

Od pribora vam je potrebno: jedna iskorištena Jana boca, tempere i kist.

Postupak: bocu prerežite tako da donji dio boce oblikujete u oblik glave zečića (s jedne strane izrežite oblik ušiju). Bojama ukrasite bocu – nacrtajte njuškicu, brkove, oči i obojite uši. U pripremljenu bocu ubacite teglicu s posađenim cvijećem. Neiskorišteni dio boce reciklirajte u žutom spremniku.

 

Držač za olovke

novi hobi

Djeca uživaju u crtanju koje je izuzetan alat za poticanje kreativnog izražavanja. A gdje ima bojica, treba i lijepi stalak za njih. Ručno izrađen, s upisanim datumom, ukrašavat će vikendicu godinama i podsjećati na djetinjstvo.

Od pribora vam je potrebno: jedna iskorištena Jana boce, ljepilo za drvo, bijele salvete ili ubrusi i flomasteri.

Postupak:  boci uklonite vrh i maknite etiketu. Bocu obljepljujte ljepilom za drvo i po njemu u više slojeva stavljajte salvete. Kada dobijete suhu, glatku površinu ukrasite ju željenim motivima. Možete ju dodatno ukrasiti lijepljenjem kamenčića, dugmića ili drugih materijala.

Ovo ljeto ostanite dovoljno hidrirani uz okrepljujuću vodu Jana, a boce iskoristite u zajedničkoj igri koja prenosi poruku očuvanja okoliša. Podsjetite djecu i o bojama kanti u koje pravilno odlažemo otad te im pojasnite važnost ponovne uporabe predmeta koji ih okružuju.

 

Cookie policy

Klikom na Prihvati i zatvori koristit ćemo alate na drugim internetskim stranicama da bismo vam pružili prilagođene informacije u marketinške svrhe putem partnera, uključujući one izvan naše web stranice. Njima se omogućuju prilagođeni mrežni oglasi i proširene mogućnosti analize i procjene koje se odnose na ciljnu skupinu i ponašanje korisnika. Također pristajete i na to da se podaci mogu prenositi i u treće zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora bez odgovarajuće razine zaštite podataka (posebno SAD-a).

Klikom na Postavke kolačića možete pregledati sve opcije, uključujući kontrole za odbijanje upotrebe kolačića za prilagodbu i informacije o kontrolama na razini preglednika za odbijanje nekih ili svih kolačića za druge upotrebe. Svoju privolu u bilo kojem trenutku možete odbiti ili povući u Postavkama kolačića na ovoj web stranici. Više o politikama privatnosti i kolačićima možete pročitati ovdje: Politika privatnosti i Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke kolačića Prihvati i zatvori Prihvati i zatvori